اگر شما تصمیم به سفر کردن به خارج از کشورتان را دارید، نیاز است تا یکسری مدارک اصلی را فراهم نمایید. یکی از این مدارک اصلی پاسپورت یا همان گذرواژه است.
پاسپورت که در زبان فارسی به آن گذرنامه نیز گفته میشود نوعی مدرک شناسایی است که از طرف دولتها برای شهروندان کشورشان صادر میشود. اما اگر بخواهیم معنی دقیقتر پاسپورت را بگوییم باید به پایه ماده 1 قانون گذرنامه مصوب 10 اسفند 1350 رجوع کنیم که پاسپورت را اینگونه تعریف کرده است: گذرنامه سندی است که از طرف مقامات دارای صلاحیت مذکور در این قانون برای مسافرت اتباع ایران به خارج یا اقامت در خارج از کشور یا مسافرت از خارج به ایران داده میشود.
پاسپورت از طرفی مجوز خروج فردی که تابعیت آن کشور است را فراهم میکند و از طرفی دیگر تضمین امنیت و حقوق مسافر در دیگر کشورها میباشد. البته این موضوع بسته به قدرت سیاسی و بین المللی کشور مبدا دارد.
یکی از مسایلی که در پاسپورت اهمیت دارد تاریخ و یا اعتبار آن پاسپورت است. پاسپورتهای ایران معمولا 5 ساله صادر میشوند. اما نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که قبل از پایان این اعتبار پیشنهاد میشود تا به دریافت مجدد پاسپورت اقدام نمایید. دلیل این موضوع این است که بعضی از شرکتهای حمل و نقل مسافربری گذرنامههایی با مدت اعتبار محدود را نمیپذیرند. همچنین اگر در کشور دیگری باشید و اعتبار پاسپورت شما تمام شود ممکن است از نظر قانونی شما را به دردسر بیاندازد.
یکی دیگر از مدارکی که هنگام سفر باید همراه خود داشته باشید ویزا یا روادید است. برای آنکه شهروندی به خارج از کشور سفر کند نیاز دارد تا اجازه ورود از دولت کشور مقصد دریافت نماید که به این اجازه رویداد و یا ویزا میگویند. در برخی شرایط و بسته به روابط سیاسی بین کشورهای مبدا و مقصد، مسافر میتواند بدون ویزا به کشور مقصد وارد یا خارج شود. مثلا یکی از کشورهایی که شهروندان کشور ایران نیازی به کسب ویزا ندارند کشور ترکیه میباشد اما برای گذر از مرز ترکیه شما نیاز به پاسپورت دارید.
چنانچه قصد دریافت ویزا را دارید هنگام ارائه پاسپورت به این موارد توجه داشته باشید و در صورت مغایرت نکات زیر را اطلاع دهید:
انواع پاسپورت
پاسپورتها بسته به کاراییشان انواع مختلفی دارند که عبارتاند از: